Transkritische CO2 installaties in nieuwbouw Staay-Van Rijn.

Nieuwbouw Staay-Van Rijn te Venlo

In Mei 2018 hebben wij de installatie van de koelinstallaties voor de nieuwe locatie van Staay Food Group in Venlo afgerond. Op Fresh Park Venlo is een nieuw groothandelscentrum gebouwd met een totale oppervlakte van ca. 12.000 m2. Dit is verdeeld in ca. 4.200 m2 gekoelde expeditie, 2.800 m2 koelcellen en ca. 3.000 m2 cash en carry ruimte.

De gehele koeling is gerealiseerd door middel van 3 transkritische CO2 installaties met Bitzer compressoren met een totaal gezamenlijk vermogen van ca. 1,5 MWatt verdeeld over verschillende verdampingstemperaturen. Voor de regeling en registratie is gekozen voor een systeem van Danfoss. Dit systeem is installateur onafhankelijk en wordt wereldwijd ondersteund. Voor de expeditie zones is gekozen voor nieuwe dubbelzijdige verdampers van Kelvion met radiaal ventilatoren voor een optimale luchtverdeling in combinatie met een laag geluidsniveau.

Over het gehele jaar genomen is het energieverbruik van transkritische CO
2 installaties minimaal gelijk aan centrale natuurlijke pomp systemen met CO2 als koude drager. Tevens gaat door decentralisatie de bedrijfszekerheid omhoog. Op prijsniveau zijn transkritische CO2 installaties een gunstig alternatief voor de traditionele natuurlijke installaties.